Το GranmaX χρυσό στο Syros Race
Translate
Login / Create an Account

Το GranmaX χρυσό στο Syros Race

Image: 
facebook_like: 

Το απόγευμα της Κυριακής 04 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα ανοιχτής θαλάσσης Syros Race που διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου.
Η διοργάνωση ξεκίνησε ουσιαστικά την Τετάρτη 31 Αυγούστου με την υποδοχή των σκαφών στον ειδικό χώρο που είχε κρατηθεί στο λιμάνι της Ερμούπολη και τη διενέργεια ελέγχων ασφαλείας και
δειγματοληπτικές καταμετρήσεις στα συμμετέχοντα σκάφη, έλεγχοι οι οποίοι συνεχίστηκαν και το πρωί της Πέμπτης και μέχρι να δοθεί η εκκίνηση της πρώτης ιστιοδρομίας. Το βράδυ της Τετάρτης
πραγματοποιήθηκε, επίσης, η Συνάντηση των Κυβερνητών (Skippers’ meeting) προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και διευκρινίσεις για τη διεξαγωγή του αγώνα και λεπτομέρειες για τις διαδρομές.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το μεσημέρι της Πέμπτης τα σκάφη εκκίνησαν όλα μαζί για αγώνα
ολυμπιακού τριγώνου και στη συνέχεια παλινδρομικό αγώνα (όρτσα-πρίμα).
Η μεταβλητότητα του ανέμου –που κυμάνθηκε από άπνοια μέχρι και 17-18 κόμβους– δημιούργησε
ενδιαφέρουσες συνθήκες για τα σκάφη και τα πληρώματα, τα οποία κλήθηκαν να επιστρατεύσουν όλη τους τη μαεστρία σε θέμα τακτικής για να νικήσουν τη μάχη μεταξύ τους, αλλά και με το χρόνο.
Το τέλος της πρώτης μέρας βρήκε νικητή το σκάφος ΟΥΣΥΡΑ του Ναυτικού Ομίλου Σύρου για την κατηγορία IRC, ενώ στα ORC ξεχώρισε το GRANMA X του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης.
Για την Παρασκευή, δεύτερη αγωνιστική ημέρα του Syros Race, η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε τη διεξαγωγή του offshore αγώνα Ερμούπολη-Μύκονος-Ερμούπολη. Δυστυχώς, οι αρχικές προβλέψεις για σταθερό αέρα 15-20 κόμβων δεν επαληθεύτηκαν, δίνοντας μεγάλα διαστήματα χαμηλού καιρού και άπνοιας και αναγκάζοντας τα συμμετέχοντα σκάφη να «πειραμαστιστούν» με αρκετές, διαφορετικές τακτικές προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν τη βαθμολογική πύλη (scoring gate) στην παραλία Paradise. Σε όσα σκάφη κατάφεραν πάντως να καβατζάρουν τη σημαδούρα της Μυκόνου, ο Αίολος στάθηκε στο πλευρό τους επιτρέποντας τους να τερματίσουν εντός των χρονικών ορίων.
Την πρώτη θέση στα IRC κατέκτησε το σκάφος ΙΒΑΝΟΗΣ του ΝΟΕΦ με μια πραγματικά εντυπωσιακή κούρσα, ενώ στα ORC πρώτο βγήκε το σκάφος ΑΙΘΡΑ του Ν.Ο. Χανίων.
Ο αγώνας συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα, Σάββατο, με ένα ωραίο βοριαδάκι 14-16 κόμβων και
σπηλιάδες που έφταναν τους 22-23 κόμβους. Η διαδρομή που επιλέχθηκε αυτή τη φορά ήταν ο
παράκτιος (coastal) αγώνας Ερμούπολη-Φοίνικας-Ερμούπολη!
Η διαδρομή –που ξεκίνησε με σημαδούρα στα όρτσα– είχε όλες τις δυνατές πλεύσεις, δίνοντας την
ευκαιρία για ωραία και ενδιαφέρουσα ιστιοπλοΐα!
Τα πληρώματα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και οι διαφορές στον τερματισμό κρίθηκαν σε δευτερόλεπτα και λεπτά! Την πρώτη θέση στα IRC πήρε το σκάφος ΟΥΣΥΡΑ του Ν.Ο. Σύρου και το σκάφος GRANMA X του Ν.Ο. Θεσσαλονίκης στα ORC.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας παρατέθηκε το επίσημο δείπνο για τα πληρώματα και έγινε η απονομή των 3 πρώτων ημερών παρουσία των αρχών του τόπου.
Για την τελευταία αγωνιστική ημέρα του Syros Race είχε προγραμματισθεί αγώνας ολυμπιακού τριγώνου και παλινδρομικές ιστιοδρομίες (όρτσα-πρίμα). Η αυξημένη ένταση του αέρα όμως οδήγησε την Επιτροπή Αγώνα στην απόφαση να γίνει ξανά ο παράκτιος mini-offshore αγώνας Ερμούπολη-Φοίνικας-Ερμούπολη.
Αυτή τη φορά, στην κατηγορία IRC την πρώτη θέση πήρε το σκάφος ΙΒΑΝΟΗΣ του ΝΟΕΦ, ενώ το
GRANMA X του Ν.Ο.Θ. διατήρησε την πρωτιά στα ORC.
Το απόγευμα της Κυριακής έγινε η απονομή της τελευταίας αγωνιστικής ημέρας, καθώς και η απονομή στους νικητές της τελικής κατάταξης στις κατηγορίες IRC, ORC1 & ORC 2, όπου τις πρώτες θέσεις κατέκτησαν αντίστοιχα το ΟΥΣΥΡΑ του Ν.Ο. Σύρου, το GRANMA X του Ν.Ο. Θεσσαλονίκης και το ΑΙΘΡΑ του Ν.Ο. Χανίων.
Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού με τα πληρώματα να δίνουν ραντεβού για τον
επόμενο χρόνο, οπότε και ο ανταγωνισμός προβλέπεται ιδιαίτερα σκληρός, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε λίγες μέρες πριν, τις ημέρες του Syros Race θα διεξαχθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και ο αγώνας Aegean Regatta θα έχει ως τελευταίο σταθμό την Ερμούπολη, ευνοώντας την προσέλευση των σκαφών.


Τελική Κατάταξη


IRC

ΟΥΣΥΡΑ
ΙΒΑΝΟΗΣ
G POINT


ORC 1

GRANMA X
ΖΕΦΥΡΟΣ
ΠΑΝΟΣ ΓΟΛΕΜΗΣ


ORC 2

ΑΙΘΡΑ
ΑΝΤΙΟΠΗ
ΑΛΙΣΣΑΧΝΗ

No votes yet
`