ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

logo ΝΟΘ
Tel: +302310414521

Tel : +302310413262

Η Ιστορία της Ιστιοπλοΐας

Με την ιστιοπλοϊα υπό την εποπτεία του Βασίλη Σωτηριάδη ασχολούνται στην αρχή της δεκαετίας του ‘60 οι Δημήτρης Φυντανίδης, Νότης Μπατσής, Ιωάννης Κυριαφίνης, Αντώνης Φλόκας, Ευάγγελος Ανδριάς, Μάκος Δοξόπουλος, Μιχάλης Δασκάλου, Τάκης Πριτσούλης, Μιχάλης Πλακωτάρης, Σπύρος Ζγουρίδης, Αντώνης Κωνσταντάρας με τρία σκάφη FINN και δύο σκάφη LIGHTNING (Αστραπή). Για την εποχή εκείνη πολυπληθής ομάδα.

Αποφασίζεται η συμμετοχή στους Πανελληνίους Αγώνες FINN στο Φάληρο με τους Ευάγγελο Ανδριά, Ιωάννη Κυριαφίνη και συνοδό το Νότη Μπατσή.

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης παραχωρεί ένα σκάφος LIGHTNING και εν συνέχεια φέρνει ακόμη ένα το μέλος μας Μάκος Δοξόπουλος.

Ο ιστιοπλοϊκός στόλος του Ν.Ο.Θ. άρχισε να αυξάνει. Την άνοιξη του 1965 αγοράζονται ακόμα δύο σκάφη FINN (HANIBAL). Κατά την τριετία 1964-66 σημαντικές επιτυχίες καταγράφουν στην κατηγορία LIGHTNING ο Δημήτρης Φυντανίδης και στα FINN ο Ευάγγελος Ανδριάς σε αγώνες διασυλλογικού επιπέδου.

Στην ιστιοπλοϊα η δεκαετία 1960-1970 είναι ίσως η σημαντικότερη για τον Όμιλο και τούτο γιατί μεσολαβεί η μετεγκατάσταση του Ν.Ο.Θ. και ο εμπλουτισμός του σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Οι προσπάθειες και ο ρομαντισμός πολλών ανθρώπων βρίσκουν ευτυχή δικαίωση.

Σύμφωνα με το πρακτικό 13.1.1967 εγγράφονται 41 νέοι αθλητές ως επί το πλείστον ιστιοπλόοι, μερικοί των οποίων πρωταγωνίστησαν και προσέφεραν σημαντικό αθλητικό έργο. Στην καλή πορεία του τμήματος ιστιοπλοϊας συνέβαλε και η αγορά τεσσάρων σκαφών Optimist, με τα οποία έκαναν τα πρώτα τους βήματα οι μικροί ιστιοπλόοι όπως οι Αθανάσιος Παπαϊωάννου, Κώστας Τάσκος, Αχιλλέας Δερματόπουλος, Νίκος Γκιουρτζής, Μιχάλης Μελιδώνης κ.α. με τη φροντίδα και επίβλεψη του Δημήτρη Φυντανίδη. Ήταν η πρώτη καλή μαγιά του τμήματος.

Επόπτης ιστιοπλοϊας αναλαμβάνει ο Νότης Μπατσής, που για πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. και ήταν ο ακούραστος μπροστάρης για την καλή πορεία και εξέλιξη της ιστιοπλοϊας στο Ν.Ο.Θ. Στους Πανελλήνιους Αγώνες FINN στο Φάληρο ο Ν.Ο.Θ. συμμετέχει με τους Ευάγγελο Ανδριά και Ιωάννη Χαρτοματσίδη.

1968: Ο Αντιπρόεδρος Σταυρός Κωνσταντινίδης αναφέρει στο Δ.Σ. ότι οι αθλητές του τμήματος ιστιοπλοϊας είναι 46 και ότι παραλήφθηκε ένα νέο Finn και τρία σκάφη Optimist. Θέτει επίσης στη διάθεση του Ομίλου το σκάφος Αστραπή «ΕΛΛΗ» με το οποίο αγωνίστηκε τόσο ο Δημήτρης Φυντανίδης όσο και ο Αντώνης Φλόκας με πλήρωμα τους Αντώνη Κωνσταντάρα, Τάκη Πριτσούλη, Πλούταρχο Δέλλα και Πλάτωνα Πλακωτάρη.

1969: Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Finn στο Φάληρο o Ν.Ο.Θ. συμμετέχει με τους Νότη Μπατσή, Ιωάννη Χαρτοματσίδη, Αθανάσιο Παπαϊωάννου, Αχιλλέα Δερματόπουλο και Κώστα Τάσκο. Ο Νότης Μπατσής κατακτά τη δεύτερη νίκη στους άνδρες και στους νέους οι Αθανάσιος Παπαϊωάννου, Αχιλλέας Δερματόπουλος και Κώστας Τάσκος τερματίζουν στην πρώτη, τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα και ουσιαστικά είναι η αρχή επιτυχιών σε πανελλήνιο επίπεδο.

1970: Στους Πανελλήνιους Αγώνες Finn και 420 στο Φάληρο τα πληρώματα του Ν.Ο.Θ. κατακτούν και στις δύο κλάσεις την πρωτιά (Αθανάσιος Παπαϊωάννου στα Finn και Ιωάννης Κυριαφίνης & Κώστας Θεμελής στα 420). Είναι η χρονιά με τις πιο σημαντικές επιτυχίες και γίνεται γνωστή η δουλειά που συντελείται στον Όμιλο και στον τομέα της ιστιοπλοϊας.

1972: Στους Βαλκανικούς Αγώνες ο Αθανάσιος Παπαϊωάννου καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα Finn.

1972: Στους Βαλκανικούς Αγώνες ο Αθανάσιος Παπαϊωάννου καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα Finn .

1973: Η πρώτη μεγάλη διεθνή επιτυχία σημειώνεται με το χάλκινο μετάλλιο που κατακτά ο ίδιος αθλητής στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην κατηγορία Finn Νέων. 

Λειτουργεί σχολή OPTIMIST με προπονητή τον Ιωάννη Κυριαφίνη. Οι νέοι ιστιοπλόοι στα Optimist, 420 και Finn είναι οι Θανάσης Ζαγορίτης, Λάκης Μαυρουδής, Νίκος Παπαγεωργίου, Θόδωρος Σέρτσιος, Γιώργος Σαραγιώτης, Στέλιος Σαμαράς, Αντώνης Βόγιας, Βασίλης Φέσσας, Σόλων Φασιανός, Ιωάννης Κονιόρδος, Πέτρος Παπάζογλου, Δημήτρης Φέσσας, Δημήτρης Μαρούλης, Αντώνης Κατιγιαννάκης, Ανδρέας Κοσματόπουλος, Θανάσης Παχούμας, Στέφανος Μεταξιώτης, Δημήτρης Παχούμας, Γιώργος Σπονδυλίδης, Γιώργος Πασχάλης, Αλέκος Κατσιώτης, Στάθης Χατζόπουλος, Στάθης Ασκάρογλου. Ορισμένοι από τους μικρούς αυτούς ιστιοπλόους θα πρωταγωνιστούν για πολλά χρόνια και έως σήμερα μας έχουν χαρίσει πολλές πανελλήνιες, βαλκανικές, πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιτυχίες.Ήταν η νέα μαγιά του ιστιοπλοϊκού τμήματος μετά την πρώτη αξιόλογη προσπάθεια του Δημήτρη Φυντανίδη (1966-67). Χαρακτηριστική η νίκη στα Optimist του νεαρού Θανάση Ζαγορίτη που κατέκτησε το 1975 το Πρωτάθλημα Ελλάδας με έξι πρωτιές.

Δεκαετία 80: Στην κατηγορία σκαφών 470 οι Δημήτρης Μαρούλης – Γιώργος Σαραγιώτης και Χρήστος Μαμτουμίδης – Στέλιος Σαμαράς ανοίγουν το δρόμο σε μια καινούργια κατηγορία σκαφών που θα μας χαρίσει στη συνέχεια τις μεγαλύτερες διακρίσεις.Την ίδια εποχή εμφανίζονται ενθαρρυντικά για το μέλλον αποτελέσματα στα OPTIMIST, 420 και FINN κατακτώντας πανελλήνιες νίκες οι Ανδρέας Κοσματόπουλος, Αντώνης Κατιγιαννάκης, Θανάσης και Δημήτρης Παχούμας, Γιώργος Γιαβούρογλου, Λεωνίδας Τριαντόπουλος, Παναγιώτης Κοντοστεργίου, Στέργιος Λεονταρίδης, Νίκος Παπαδόπουλος, Σόλων Φασιανός, Γιώργος Σπονδυλίδης, Νικηφόρος Γαλάνης. Οι αθλητές αυτοί αποτελούν τον κορμό της Εθνικής Ομάδας Ιστιοπλοϊας και μετέχουν στις διεθνείς διοργανώσεις με αξιόλογα αποτελέσματα.

Στα χρόνια που ακολουθούν στην ομάδα ιστιοπλοϊας του Ν.Ο.Θ. προστίθενται τα ονόματα των Βασίλη και Ιωάννας Δάφφα, Ελένης Νικόλτσου, Κώστα Φωτόπουλου, Δημήτρη Καζάκου, Βασίλη Ηλιόπουλου, Όλγας Δημητράκου, Τζένης Γραμμαλίδου που με τη σειρά τους κατακτούν νίκες στα Πανελλήνια και Βαλκανικά Πρωταθλήματα.

Για πρώτη φορά το 1984 και για μια συνεχή πενταετία ο Ν.Ο.Θ. στέφεται Πολυνίκης Όμιλος στην ιστιοπλοϊα σύμφωνα με τη βαθμολογία της Ε.Ι.Ο.

Συνέπεια της καλής πορείας του Ν.Ο.Θ. είναι η ενίσχυση από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία με δύο σκάφη 420, τρία σκάφη 470 και ένα σκάφος LASER το καλοκαίρι του 1986.

Η συμβολή των προπονητών Θανάση Μπαξεβάνη, Μιχάλη Μελιδώνη, Θανάση Παπαντωνίου, Γιώργου Σπονδυλίδη και Χρήστου Μαμτουμίδη είναι καθοριστική για την εξέλιξη των νέων αθλητών και την αξιόλογη αθλητική τους επίδοση.

Τον Αύγουστο του 1989 αποφασίζεται η συμμετοχή των Ανδρέα Κοσματόπουλου & Κώστα Φωτόπουλου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 470 με δαπάνη Ν.Ο.Θ. καθ’ ότι η Ε.Ι.Ο. δεν τους συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα παρά την πρόκρισή τους.

Το έμψυχο υλικό ιστιοπλοϊας του Ν.Ο.Θ. στη δεκαετίας 1990 – 1999 εμπλουτίζεται με τους Αλέξη και Παναγιώτη Ταγαρόπουλο, Στάθη Μαυρομμάτη, Δημήτρη Καλούδη, Μαρία Μπακανιάρη, Άκη Ευφραιμίδη, Ανδρέα Παπαδόπουλο, Νίκο Μπεναξίδη, Χάρη Τσώλη, Ευάγγελο Σταμπουλή, Ηλία Χαρτοματσίδη, Γιώργο Κυριαφίνη, Χρήστο Ρεντζίκα, Νίκο Παπαγεωργίου, Γιώργο Κοντογούρη, Δέσποινα Ορφανίδου, Λήδα Μαδεμλή, Βασίλη Λογαρά, Σάββα Χατζάτογλου, Κώστα Τριγκώνη που με τη σειρά τους καταγράφουν πανελλήνιες και βαλκανικές νίκες και προσθέτουν έναν ακόμη χρυσό κρίκο στην ιστορική αλυσίδα του Ν.Ο.Θ.

Το Μάιο του 1992 οι Ανδρέας Κοσματόπουλος – Θανάσης Παχούμας προκρίνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Ο Ανδρέας Κοσματόπουλος θυμάται την πρόκριση:

«Τον Απρίλιο του 1992 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 στο Cadiz της Ισπανίας ήταν η τελευταία ευκαιρία για μας και την Ελλάδα να προκριθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Όριο πρόκρισης η 12η θέση σε 81 συμμετοχές, αρκετά δύσκολο αν όχι απίθανο, αφού οι προηγούμενες επιδώσεις των ελληνικών πληρωμάτων ήταν μεταξύ της 50ης και 70ης θέσης.

Πριν την 6η και οριστική τελικά ιστιοδρομία βρισκόμαστε στην 24η θέση της γενικής κατάταξης. Καλή επίδοση αλλά όχι αρκετή. Πρέπει τώρα να ρισκάρουμε. Ξεκινάμε καλά από την αριστερή πλευρά του στίβου και αφήνουμε το στόλο στα δεξιά μας. Αλλαγή του καιρού, στρίβουμε και περνάμε τη Νο 1 πρώτοι! Θέλουμε να κρατηθούμε ψηλά. Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι σε φτασμένους αθλητές. Σ’ εκείνη λοιπόν την ιστορική κούρσα, τερματίζουμε στη δεύτερη θέση και επιστρέφουμε στο λιμάνι. Πλησιάζω στον πίνακα των αποτελεσμάτων και σαστίζω … έχουμε κάνει ένα βαθμολογικό άλμα στη γενική κατάταξη 12 θέσεων. Ενημερώνω το Θανάση, στέκεται αμίλητος, ο χρόνος νεκρώνει. Είμαστε 12οι και προκρινόμαστε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τι καταφέραμε με τόσες αντιξοότητες μέσα σε έξι μήνες που γίναμε πλήρωμα. Το όνειρο μιας ζωής πραγματοποιείται και αλλάζει την πορεία μας στον αθλητισμό και τη φιλοσοφία μας στη ζωή. Εκείνη την αιώνια στιγμή γίναμε νικητές και κάναμε και πολλούς Έλληνες συναθλητές μας να πιστέψουν κι εκείνοι στις δικές τους δυνάμεις».

Η εποχή που ο ισχυρός στόλος των 470 του Ν.Ο.Θ. της δεκαετίας του ’80 ξεπερνά αισθητά τα σύνορα της Ελλάδας, με πληρώματα που για πολλά χρόνια θα πρωταγωνιστούν.

Το 1995 ο Ν.Ο.Θ. γίνεται γνωστός παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία του. Το καινούργιο δίδυμο Ανδρέας Κοσματόπουλος – Κώστας Τριγκώνης κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 Ανδρών που διεξάγεται στον Καναδά. Ο Θανάσης Παχούμας, πλήρωμα του Ντάνη Πασχαλίδη του Ν.Α.Ο.Κ.Θ. κατακτά την 6η θέση. Λίγες εβδομάδες πριν τα δύο αυτά πληρώματα συμμετείχαν στην προολυμπιακή ρεγκάτα των Η.Π.Α. κερδίζοντας την 1η και 3η θέση αντίστοιχα. Στη συνέχεια, οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές θα συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα.

Το 1997 οι Αλέξης Ταγαρόπουλος – Στάθης Μαυρομμάτης, δίδυμο Πανελληνιονικών από το 1991 (420 Νέων) και έπειτα στα 470 Νέων (1993 – 1997) καθώς και με συνεχείς διακρίσεις στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα 1993 – 1997 κατακτούν την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 Νέων.

Στην κλάση των FINN σημειώνονται ραγδαίες εξελίξεις:

Ο νεαρός Γιώργος Κοντογούρης, μέσα σε μια πενταετία ανεβαίνει στην κορυφή. Πρωταθλητής Ελλάδας στα FINN Νέων από το 1996 (έχοντας στο βιογραφικό του και μια Β’ Βαλκανική Νίκη το 1995 με LASER), κατακτά στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1997 το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των νέων. Δύο χρόνια αργότερα, βγαίνει ξανά δεύτερος στην Ευρώπη καθώς και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FINN Νέων στην Αυστραλία επιφυλάσσοντας ακόμη μεγαλύτερη διάκριση για την αρχή της νέας χιλιετίας.

Το καλοκαίρι του 2000, στα 20 του μόλις χρόνια, ο Γιώργος Κοντογούρης στέφεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής FINN Νέων.Ο Γιώργος δεν αθλείται πια στον Όμιλο, επειδή πήρε λόγω σπουδών μεταγραφή στην Αθήνα και τρέχει πλέον στα STAR.

Στην καινούργια χιλιετία συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν τόσο στον πανελλήνιο όσο και στο διεθνή στίβο οι Ανδρέας Κοσματόπουλος, Κώστας Τριγκώνης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κοντογούρης, Αλέξης και Παναγιώτης Ταγαρόπουλος, Μιχάλης Καρασταμάτης και Χάρης Τσώλης. Η ομάδα αυτή συμπληρώνεται από τους Μάρκο Πετρίδη, Λάζαρο Τσιγκάκο, Θανάση Αϊβάζη, Νίκο Πετρίδη, Αλέκα Μεντεκίδου, Χαρίση Βαμβακά, Μακάριο Νεοκλάρα, Ορέστη Τσανγκ, Δημήτρη Σέρτσιο.

Σημαντικότατες εμπειρίες αποκτούν τα παιδιά της ομάδας OPTIMIST πλέον και στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε διεθνείς αγώνες της κλάσης στην Ιταλία όπου αντιμετωπίζουν αρμάδες 300-500 σκαφών φέρνοντας μάλιστα και αξιόλογα αποτελέσματα. Το 2003 ο Θανάσης Αϊβάζης τερματίζει 9ος στη γενική κατάταξη και ο Ιωάννης Μπεγίνας 5ος στους παίδες.

Οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης προκρίνονται με το 470 τους και για την Ολυμπιάδα του 2000. Στο Σίδνεϋ τερματίζουν 8οι και τα ονόματά τους καταγράφονται πλέον στην επίσημη λίστα των Ολυμπιονικών. Μετά την παγκόσμια νίκη τους το 1995 το μοναδικό αυτό πλήρωμα στα ιστιοπλοϊκά δρώμενα του Ομίλου και από τα κορυφαία της Ελλάδας, για άλλη μια φορά κάνει τα μέλη του Ν.Ο.Θ. υπερήφανα.

Δύο χρόνια μετά την Ολυμπιάδα πλασάρονται για άλλη μια φορά στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή κορυφή κατακτώντας και στα δύο πρωταθλήματα το αργυρό μετάλλιο. Η εξαιρετική πορεία των αθλητών αυτών του Ν.Ο.Θ. ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή τους για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Αθήνα 2004).

Μετά από μια δεκαετία γεμάτη δάφνες χώρισαν πλέον οι θαλάσσιοι δρόμοι του Ανδρέα Κοσματόπουλου και Κώστα Τριγκώνη. Ο πρώτος συνεχίζει στα 470 με τον Ανδρέα Παπαδόπουλο ενώ ο Κώστας Τριγκώνης δοκιμάζει την τύχη του στα TORNADO με τον Ιορδάνη Πασχαλίδη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Καταμαράν τερματίζοντας μάλιστα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005 στην 7η θέση.

Την διετία 2004-2005 σημειώνονται αξιόλογα αποτελέσματα στην κατηγορία των LASER. Το 2004 ο Νίκος Πετρίδης στέφεται Πανελληνιονίκης στα LASER RADIAL. Την ίδια χρονιά η νεαρή Αλέκα Μεντεκίδου κατακτά στο πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της καινούργιας κατηγορίας LASER 4,7 το χάλκινο μετάλλιο στις κορασίδες. Το 2005 δύο αθλητές του Ν.Ο.Θ. πλασάρονται στην κορυφή: Ο Χαρίσης Βαμβακάς και ο Μακάριος Νεοκλάρας κατακτώντας 1η και 2η νίκη στο πρωτάθλημα της κατηγορίας αυτής. Στο πρωτάθλημα των LASER RADIAL της ίδιας χρονιάς ο Βαμβακάς κερδίζει χρυσό στην κατηγορία των νέων. Τον ακολουθεί ο Δημήτρης Σέρτσιος στην 3η θέση.