ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

logo ΝΟΘ
Tel: +302310414521

Tel : +302310413262

Η Ιστορία της Κωπηλασίας

Στα πρώτα χρόνια το μοναδικό άθλημα με το οποίο ασχολήθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης και το οποίο υπήρξε το έναυσμα για την ίδρυσή του ήταν η κωπηλασία.

Από την αρχή ο Ν.Ο.Θ. πρωταγωνιστεί στο άθλημα αυτό.

Την 20η Σεπτεμβρίου 1931 με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης διοργανώθηκαν οι πρώτοι αγώνες κωπηλασίας από το νεοσυσταθέντα Ν.Ο.Θ. καθώς επίσης και αγώνες ιστιοπλοϊας, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης και καταδύσεων με συμμετοχή πληρωμάτων της ναυλοχούσης μοίρας του Πολεμικού Ναυτικού, του Ναυτικού Ομίλου Νέου Φαλήρου, του Ομίλου Ερετών και των αθλητικών συλλόγων της πόλης μας «ΗΡΑΚΛΗΣ», «ΑΡΗΣ» και «ΠΑΟΚ».

Την 5η Οκτωβρίου 1931 παρελήφθησαν οι πρώτες ιταλικές βάρκες κωπηλασίας και αποθηκεύτηκαν σε αποθήκες της γαλλοελληνικής εταιρίας καρφοβελονοποιίας πλησίον του μύλου Αλατίνη.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σε Πανελληνίους Αγώνες Κωπηλασίας στο Νέο Φάληρο την 9η, 11η και 12η Ιουνίου 1931.  Ο Ν.Ο.Θ. συμμετείχε στα αγωνίσματα Τετρακώπων Juniors και Αρχαρίων. Στο αγώνισμα της Τετρακώπου Αρχαρίων κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ πέντε συμμετοχών και σε χρόνο 8’ 8’’. Στον Όμιλο απονεμήθηκαν δίπλωμα, χρυσό μετάλλιο και κύπελλο που αθλοθέτησε το Υπουργείο Παιδείας. Στους αθλητές απονεμήθηκαν δίπλωμα και χρυσό μετάλλιο.

Κωπηλάτες που διακρίθηκαν τη δεκαετία 1931-1940 με πανελλήνιες νίκες ήταν: Αντώνης Λεμπέσης, Μικές Αλντιντόπ, Κώστας Ισαακίδης, Σταύρος Τορόσης, Ραούλ Λιβαδάς, Φιλάρετος Παρασκευαϊδης, Δημήτρης Βελαρίδης, Θωμάς Βεζύρογλου, Ανδρέας Κυριάδης, Νίνος Ζαρούκας, Δημήτρης Ευαγγελίδης, Νικόλαος Ζαρντινίδης.

Μετά την απελευθέρωση ανασυντάσσεται αθλητικά, καταφέρνει να δραστηριοπηθεί γρήγορα και να επανακτήσει αίγλη και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική κωπηλασία.

Στους Πανελλήνιους Αγώνες Κωπηλασίας στη Ρόδο το 1947 τα πληρώματα του Ν.Ο.Θ. καταλαμβάνουν 17 πρώτες νίκες επί 19 αγωνισμάτων.

Οι αθλητές που πρωταγωνιστούν την περίοδο εκείνη ήταν στις γυναίκες οι Κλειώ Καραντινού-Κυριάδου, Γκούγκη Αγγελάκη, Έλλη Δαβελοπούλου, Πόπη, Νούλη και Ρόζα Παρασκευαϊδου, Μαίρη Πετρίδου, Φούλα Φωκίδου, Άννα Θεοχαρίδου, Ζίτσα Δώδου, Γεωργία Νικολάου, Πόπη Παπαδάκη, Χρύσα Νικολαϊδη και Στέλλα Παπαδοπούλου.

Στους άνδρες οι Φαίδων Ματθαίου, Νίκος Φιλιππίδης, Ηρακλής Κλάγκας, Νίκος Νικολάου, Γιώργος Δήμου, Ορέστης και Δημήτρης Αγγελίδης και Αντώνης Λαμπριανίδης.

Με Πρόεδρο τον Άλκη Παπαδημητρίου και ακούραστους συνεργάτες του τους Ιωάννη Δημητριάδη, Φίλα Παρασκευαϊδη και Κίμωνα Αναστασιάδη ο Ν.Ο.Θ. κατά την περίοδο 1945-1952 κέρδισε 64 πρώτες πανελλήνιες νίκες (64 κύπελλα).

Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’40 συμμετέχει με πληρώματά του τόσο στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 1948 όσο και στην επόμενη του Ελσίνκι το 1952.

Η δεκαετία του ’60 με την αλματώδη ανάπτυξη του τμήματος χαρακτηρίζεται ως “Αναγέννηση” του Ν.Ο.Θ. Συνεχίζοντας ο Ν.Ο.Θ. την ανοδική του πορεία στα επόμενα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κωπηλασίας βελτίωσε θεαματικά τις επιδόσεις των αθλητών.

Από πλευράς αποτελεσμάτων οι Πανελλήνιοι Αγώνες 1963 μπορούν να χαρακτηριστούν ως έτος του Ν.Ο.Θ. κατέκτησε 7 πρώτες νίκες σε σύνολο 12 αγωνισμάτων.

Οι Καίτη Πασχαλιά, Μίνα Γερασίμου, Σοφία Διαμαντάκη, Αρετή Χατζοπούλου, Ευαγγελία Πασχαλιά, Κική Σαβοπούλου ήταν ένα νέο σύνολο αθλητριών που πρωταγωνίστησαν για πολλά ακόμα χρόνια.

Οι Πλούταρχος Δέλλας, Λεωνίδας Λούλης, Νίκος Στύλλας, Χρήστος Ευστρατίου, Κλεάνθης Γεωργούλας, Βασίλης Κολοκοτρώνης, Διαμαντής Κατσιπίδης ήταν αθλητές που έγραψαν χρυσές σελίδες στην ιστορία του Ομίλου και στην ελληνική κωπηλατική ιστορία γενικότερα.

 

Στους Πανελλήνιους Αγώνες Κωπηλασίας (Κέρκυρα, 1968) ο Ν.Ο.Θ. κατακτά πρώτη νίκη σε Κανόε Γυναικών με την Καίτη Πασχαλιά.

Η δεκαετίας του ΄70 χαρακτηρίζεται από την σταθερότητα των επιδόσεων των αθλητών του.

Με τέσσερα χρυσά μετάλλια επιστρέφουν τα πληρώματα του Ν.Ο.Θ. από τους Πανελλήνιους Αγώνες Κωπηλασίας του 1972: Πέτρος Δούκας (Σκιφ Ανδρών), Μανώλης Λάσκος, Παναγιώτης Ρεντζίκας, Δημήτρης Κοτζαχρήστος, Θανάσης Αναστασίου με πηδαλιούχο το Δημήτρη Φέσσα (Τετράκωπος Εφήβων), Μίνα Γερασίμου, Σεβαστή Σάτκα, Παυλίνα Φέσσα, Μαρία Καρνούτσου με την Ελένη Ιωαννίδου στο πηδάλιο (Τετράκωπος Γυναικών) και Μίνα Γερασίμου (Κανόε Γυναικών).

Στους Πανελλήνιους Αγώνες Κωπηλασίας του 1974 ο Ν.Ο.Θ. κατακτά τρεις πρώτες, πέντε δεύτερες και δύο τρίτες νίκες.

1975: Πανελλήνιοι Αγώνες Κωπηλασίας στα Ιωάννινα: Επί 17 αγωνισμάτων ο Ν.Ο.Θ. κατέκτησε τέσσερις πρώτες, τέσσερις δεύτερες και τέσσερις τρίτες νίκες (κανένα άλλο σωματείο δεν πέτυχε τέσσερις πρωτιές) και κλήθηκαν στην Εθνική Ομάδα για τους Βαλκανικούς Αγώνες οι κωπηλάτες του Ομίλου Πέτρος Δούκας, Ευάγγελος Στερεόπουλος, Νίκος Τσιπουράς, Ιωάννης Καλογιάννης, Αλέξανδρος Παρσανίκας, Θεόδωρος Γιαννακογιώργος και Βασίλης Σωτηράκης.

Το 1976 σημειώνονται οι πρώτες επιτυχίες σε Βαλκανικούς Αγώνες: Ευάγγελος Στερεόπουλος (Σκιφ), Πέτρος Δούκας και Νίκος Τσιπουράς (Διπλό Σκιφ).

Στους Πανελλήνιους Αγώνες Κωπηλασίας στα Ιωάννινα ο Ν.Ο.Θ. κατακτά πέντε πρώτες, δύο δεύτερες και τέσσερις τρίτες νίκες. Ήταν μια ακόμη σημαντική επιτυχία: Ελένη Μουσουρίδου (Σκιφ Γυναικών), Κάτια Ευσταθίου και Χριστίνα Ζαπαθά (Διπλό Σκιφ Γυναικών), Ιωάννης Παπαδόπουλος, Αθανάσιος Αθανασιάδης, Στέφανος Χατζής, Χαράλαμπος Κυριφίδης (Τετράκωπος Εφήβων), Ευάγγελος Στερεόπουλος (Σκιφ Ανδρών), Πέτρος Δούκας και Νίκος Τσιπουράς (Διπλό Σκιφ Ανδρών).

Στους Πανελλήνιους Αγώνες Κωπηλασίας το 1977 στα Ιωάννινα ο Ν.Ο.Θ. κατακτά τρεις πρώτες, τρεις δεύτερες και δύο τρίτες νίκες: Ευάγγελος Στερεόπουλος (Σκιφ Ανδρών), Ελένη Μουσουρίδου (Σκιφ Γυναικών), Άννα Κοντογιαννοπούλου, Ελένη Τσεμίδου, Καίτη Γαρυφάλλου, Φωτεινή Θεοφυλάκτου (Τετράκωπος Γυναικών).

Το πρώτο αργυρό μετάλλιο από γυναίκα κωπηλάτρια σε Βαλκανικούς Αγώνες (Κωνσταντινούπολη 1978) κερδίζει η Ελένη Μουσουρίδου στο Σκιφ.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας το 1979 οι αθλητές μας κερδίζουν δύο αγωνίσματα: Μανώλης Τσούλος, Νίκος Βεϊνόγλου, Αλέξανδρος Αντωνάκος και Παναγιώτης Βραχνάς (Τετράκωπος Παίδων), Παναγιώτα Τέλου, Χρύσα Βογιατζή, Χριστίνα Ευαγγελινού, Αθανασία Δούμπλη και Ζηνοβία Κουφοπούλου στο πηδάλιο (Τετράκωπος Νεανίδων) καθώς και πέντε δεύτερες και τρεις τρίτες νίκες.

Φθάνουμε στη δεκαετία του ’80, όπου ο Όμιλος βρίσκεται επί οκτώ συνεχή έτη ως Πολυνίκης στην κορυφή των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων.

Στους Βαλκανικούς Αγώνες του 1980 οι αθλητές του Ν.Ο.Θ. Πλάτων Γκιόκας, Νίκος Βεϊνόγλου και Μάκης Γκιουζέλης ως μέλη της εθνικής Οκτακώπου Εφήβων κερδίζουν το χρυσό μετάλλιο. Το ίδιο πλήρωμα – για τους αθλητές μας είναι η πρώτη φορά – μετέχει το 1982 σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας καταλαμβάνοντας την 5η θέση.

Επίσης το 1982 στους Πανελληνίους Κωπηλατικούς Αγώνες στη λίμνη των Ιωαννίνων ο Ν.Ο.Θ. κατακτά επτά πρώτες νίκες: Τετράκωπες Εφήβων, Νεανίδων, Παίδων και Γυναικών, οι Δίκωπες Εφήβων και Γυναικών καθώς και η Οκτάκωπος Πόλεων με μικτό πλήρωμα Ν.Ο.Θ.-Ι.Ο.Θ. Είναι η αρχή μιας χρυσής δεκαετίας όπου ο Ν.Ο.Θ. κρατά τα σκήπτρα της ελληνικής κωπηλασίας.

Το 1983 το αμιγές πλήρωμα του Ν.Ο.Θ. με τους Ιωάννη Βράμπα, Στέφανο Τζώγα και Αντώνη Δαλάκη κατακτά την πρώτη θέση στους Βαλκανικούς Αγώνες της Κωνσταντινούπολης, που είναι και η μοναδική ελληνική νίκη. Την ίδια χρονιά ο Ν.Ο.Θ. είναι και πάλι Πολυνίκης Όμιλος στην κωπηλασία και κατακτά στη συνέχεια και μέχρι το 1989 όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα με την πιο αξιόλογη κωπηλατική ομάδα στην πολύχρονη ιστορική του διαδρομή.

Συγκεκριμένα το 1983 οι αθλητές μας κατέκτησαν οχτώ χρυσά πανελλήνια μετάλλια στα αγωνίσματα των Τετρακώπων Εφήβων, Νεανίδων, Παίδων και Γυναικών, των Δικώπων Εφήβων και Γυναικών καθώς και των Διπλών Σκιφ Νεανίδων και Παμπαίδων.

Με επικεφαλίδα «Κράτησε τα σκήπτρα ο ΝΟΘ», η εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ γράφει για το 55ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας (1989): «Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης για μια ακόμη χρονιά αναδείχτηκε πρωταθλητής αφού στην τελευταία μέρα του 55ου κωπηλατικού πρωταθλήματος που έγινε στη λίμνη του Αγίου Βασιλείου υποσκέλισε τον κύριο αντίπαλό του, τον ΝΟ Ιωαννίνων τόσο στη βαθμολογία όσο και στη συγκομιδή των μεταλλίων». Στις 8 Α’ νίκες κυριαρχούν τα γυναικεία πληρώματα: Τετραπλό Σκιφ Νεανίδων, Τετραπλό Σκιφ, Δίκωπος χωρίς πηδαλιούχο, Οκτάκωπος, Τετράκωπος με πηδαλιούχο και Διπλό Σκιφ Ελ. Βαρών Γυναικών. Πρωτιές φέρνουν επίσης οι Τετράκωπες χωρίς πηδαλιούχο Ανδρών και Ελαφρών Βαρών.

Μετά από μια ανάπαυλα των ετών 1990-91 η κωπηλατική ομάδα του Ν.Ο.Θ. αναλαμβάνει και πάλι τα ηνία με την πρώτη θέση στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα το 1992 και 1993 καταγράφοντας μια ακόμη σειρά χρυσών σελίδων στην ιστορία του Ομίλου και κάνοντας υπερήφανα όλα του τα μέλη.

Από επτά Α’ και Β’ νίκες καθώς και ένα χάλκινο μετάλλιο η συγκομιδή του 1993. Τα χρυσά πληρώματα οι δύο Τετράκωπες Ανδρών, η Οκτάκωπος Ανδρών, οι δύο Δίκωπες Εφήβων, το Διπλό Σκιφ Νεανίδων και η Τετράκωπος Κορασίδων.

Στο 60ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας (1994) η ομάδα του Ν.Ο.Θ. κατακτά και πάλι επτά Α’ νίκες καθώς και από τρεις Β’ και Γ’ νίκες. Τα χρυσά αγωνίσματα είναι οι Τετράκωπες Ανδρών και Εφήβων, τα Τετραπλά Σκιφ Γυναικών και Κορασίδων, οι Οκτάκωπες Ανδρών και Εφήβων καθώς και η Δίκωπος Εφήβων.

Από το φθινόπωρο του 1995 έως το 1999 δεν παύει να πρωταγωνιστεί στο κωπηλατικό στερέωμα παρά το ότι δεν κατακτά τον τίτλο του Πολυνίκη Ομίλου.

Χαρακτηριστικά μπορούν να αναφερθούν οι πρώτες νίκες στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα το 1997 από την Πέτρα Γιώση και τη Λία Κοκκίνου (Διπλό και Τετραπλό Σκιφ), από τις σημαντικές επιτυχίες των αθλητριών του Ομίλου καθώς και το 1999 από τους Νίκο Στυλιανίδη, Παναγιώτη Μπατακίδη και Τάσο Κοντοκωστόπουλο (Τετράκωπος και Οκτάκωπος Εφήβων).

Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονται οι επιτυχίες των Ιωάννη Παπαδόπουλου, Στέλιου Χαζαρίδη και Χρήστου Ρεντζίκα (4οι σε Δίκωπο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων το 1996) και του Γρηγόρη Βασιλειάδη (2ος σε Τετράκωπο Ανδρών Ελ. Βαρών στο Κύπελλο Εθνών το 1998).

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FISA το 1998, το χάλκινο μετάλλιο του Τετραπλού Σκιφ Γυναικών Ελ.Βαρών όπου έτρεξε η Λία Κοκκίνου έδωσε ιδιαίτερη χαρά στον κόσμο του Ομίλου και προς το παρόν πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάκριση.

Το 1999 οι κωπηλάτες του Ν.Ο.Θ. κερδίζουν πέντε πανελλήνια και δύο βαλκανικά χρυσά μετάλλια: Οι Τετράκωπες Παίδων και Εφήβων, τα Διπλά Σκιφ Γυναικών και Ελαφρών Βαρών και το Τετραπλό Σκιφ Γυναικών στο 65ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και οι αθλητές μας επανδρώνουν την εθνική Τετράκωπο και Οκτάκωπο Εφήβων στη Ρουμανία.

Από το 2000 αγωνιστικά το τμήμα έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα καθώς και σε αγώνες του εξωτερικού με κορυφαίες τις παγκόσμιες διακρίσεις της Βασιλικής Λασκαρίδου και του Γιώργου Τσιομπανίδη.

Τα ονόματα των κωπηλατών Μάκη Γκιουζέλη, Ευθύμιου Δημάκη, Γρηγόρη Βασιλειάδη, Γιώργου Τσιομπανίδη, Ανδρέα Λιγγερίδη, Παύλου Γαβριηλίδη, Νίκου Μοσχονά, Τάσου Κοντοκωστόπουλου, Γιώργου Τσουκαλά, Δημήτρη Οικονόμου, Στέλιου Χαζαρίδη, Νίκου Στυλιανίδη και των κωπηλατριών Λίας Κοκκίνου, Αναστασίας Παϊταρίδου, Αρετής Νάτη, Αννέτας Ιωαννίδου, Βασιλικής Λασκαρίδου, Χαρίκλειας Κωνσταντίνου, Μαρίας Παπακωστάκη θα μείνουν χαραγμένα με ανεξίτηλα χρώματα στην πολύχρονη ιστορία του Ν.Ο.Θ.

Πέντε χρυσά, τέσσερα αργυρά και δύο χάλκινα μετάλλια είναι η συγκομιδή στο 66ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας του 2000. Τις Α’ νίκες κατέκτησαν οι αθλητές μας στα αγωνίσματα των Τετρακώπων άνευ πηδαλιούχου Παίδων και Ανδρών, των Τετραπλών Σκιφ Νεανίδων και Γυναικών καθώς και του Διπλού Σκιφ Γυναικών Ελαφρών Βαρών.

Στο 67ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας (2001) τα πληρώματα του Ομίλου ανεβάζουν το Ν.Ο.Θ. με 6 χρυσά, 1 αργυρό και 5 χάλκινα μετάλλια στην τρίτη θέση. Γυναίκες, νεάνιδες, έφηβοι και παίδες σχηματίζουν τα νικηφόρα πληρώματα.

Στη δεύτερη θέση του πίνακα μεταλλίων βρίσκεται η ομάδα μας το 2002 κερδίζοντας  6 χρυσά, 4 αργυρά και 2 χάλκινα μετάλλια. Πρωτιές σημειώνουν οι έφηβοι της Οκτακώπου και Δικώπου μετά πηδαλιούχου, οι άνδρες των Τετρακώπων άνευ και μετά πηδαλιούχου και οι γυναίκες στα Διπλά και Τετραπλά Σκιφ.

Το 2004 όσο και το 2005 τα πληρώματά μας πλασάρισαν τα χρώματα του Ομίλου στην 4η θέση του πίνακα μεταλλίων. Συγκεκριμένα το 2004 οι αθλητές κέρδισαν 5 χρυσά, 6 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια. Με ένα χάλκινο μετάλλιο επιπλέον επέστρεψαν το 2005 από τους στίβους των Ιωαννίνων και της Καστοριάς και με τη νίκη στη βασίλισσα της κωπηλασίας, την Οκτάκωπο Ανδρών. Μεσολάβησαν 11 χρόνια από την τελευταία κατάκτηση του αγωνίσματος αυτού.

Μετά τη Λία Κοκκίνου χάραξε και ο Γιώργος Τσιομπανίδης το όνομά του στην παγκόσμια ιστορία της κωπηλασίας και έκανε τα μέλη του Ομίλου υπερήφανα. Ο επί πολλά χρόνια Πρωταθλητής Ελλάδας κέρδισε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών κάτω των 23 ετών της FISA που έγινε τον Ιούλιο του 2005 στην Ολλανδία το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα της Δικώπου.

Η ανάπτυξη του τμήματος κωπηλασίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης  με πλούσια εμπειρία στη διοργάνωση αγώνων πραγματοποιεί από το 1991 “Διεθνείς Αγώνες Κωπηλασίας”, το μοναδικό διεθνές μήτιγκ στην Ελλάδα που διοργανώνεται αποκλειστικά από σωματείο.

Αυτά μαζί με όλη την ιστορία του Ν.Ο.Θ. περιλαμβάνονται στο Λεύκωμα για τα 75 χρόνια του Ν.Ο.Θ. που μπορείτε να προμηθευτείτε από την γραμματεία του.